Rom Рус Eng Home      Print      Add to Favorites      

SERVICII    |    ECHIPA    |    ASISTENTA JURIDICA    |    BURSA DE MARCI SI INVENTII    |    CONTACTATI-NE
CE ESTE PROPRIETATEA INTELECTUALA
CONSULTATII
BIBLIOTECA
INFO
CALEIDOSCOP
LINKS




ACORD PRIVIND ASPECTELE DREPTURILOR
DE PROPRIETATE INTELECTUALA LEGATE DE COMERT

PARTEA A III-A
MIJLOACE DE ASIGURARE A RESPECTARIIDREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALA


SECTIUNEA 1: OBLIGATII GENERALE

Articolul 41
1. Membrii vor asigura ca legislatia lor sa contina proceduri destinate a asigura protectia drepturilor de proprietate intelectuala de genul celor care sint enuntate in prezenta parte, de o maniera care sa permita o actiune eficienta contra oricarui act care ar aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala acoperite prin prezentul Acord, inclusiv masuri corective rapide destinate sa previna orice atingere si masuri corective care sa constituie un mijloc de descurajare contra oricarei atingeri ulterioare. Aceste proceduri vor fi aplicate intr-un mod care sa evite crearea de obstacole in comertul legitim si sa ofere protectie contra folosintei lor abuzive.

2. Procedurile destinate sa asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuala trebuie sa fie loiale si echitabile. Ele nu vor fi inutil de complexe sau costisitoare; ele nu vor contine termene nerezonabile si nici nu vor antrena intirzieri nejustificate.

3. Deciziile de fond vor fi, de preferinta, scrise si motivate. Ele vor fi puse cel putin la dispozitia partilor in cauza fara intirziere inutila. Deciziile de fond se vor baza exclusiv pe elemente de proba asupra carora partile au avut posibilitatea sa fie ascultate.

4. Partile intr-o cauza vor avea posibilitatea sa ceara revizuirea deciziilor administrative finale de catre o autoritate juridica si, sub rezerva dispozitiilor atributive de competente, prevazute in legislatia unui Membru privind importanta unui caz, cel putin a aspectelor judiciare initiale asupra fondului. Totusi, nu va exista obligatia de a prevedea posibilitatea de a cere revizuirea achitarilor in cazuri penale.

5. Se intelege ca prezenta parte nu creeaza nici o obligatie de constituire, pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, a unui sistem judiciar distinct de cel care vizeaza asigurarea respectarii legii, in general, si nici nu afecteaza capacitatea Membrilor de a asigura respectarea legislatiei in general. Nici o prevedere a prezentei parti nu creeaza obligatii in ceea ce priveste repartitia resurselor intre mijloacele de asigurare a respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si mijloacele de asigurare a respectarii legii in general.


SECTIUNEA 2: PROCEDURI SI MASURI CORECTIVE CIVILE SI ADMINISTRATIVE

Articolul 42
Proceduri loiale si echitabile

Membrii vor acorda detinatorilor de drepturi11 acces la procedurile judiciare civile destinate sa asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuala acoperite prin prezentul Acord. Paratii vor trebui sa fie informati in timp oportun printr-un aviz scris suficient de precis indicand, intre altele, fundamentarile pretentiilor. Partile vor fi autorizate sa fie reprezentate de un consilier juridic independent, iar procedurile nu vor impune cerinte excesive in materie de prezenta obligatorie personala. Toate partile intr-o astfel de cauza vor fi abilitate corespunzator sa-si justifice pretentiile si sa prezinte orice elemente pertinente de proba. Procedura va contine un mijloc de identificare a informatiilor confidentiale, cu exceptia cazului in care aceasta este contrara prevederilor con-stitutionale existente.

Articolul 43
Elemente de proba
1. In cazurile in care o parte va fi prezentat elemente de proba rezonabil de accesibile suficiente pentru a demonstra pretentiile sale si va fi precizat elementele de proba in sustinerea pretentiilor sale care se gasesc sub controlul partii adverse, autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone ca aceste elemente de proba sa fie produse de catre partea adversa, sub rezerva existentei, in cazurile adecvate, a conditiilor care sa garanteze protectia informatiilor confidentiale.

2. In cazurile in care o parte la o procedura va refuza voluntar si fara motiv valabil accesul la informatii necesare sau nu va furniza astfel de informatii intr-un termen rezonabil, sau va impiedica in mod notabil o procedura referitoare la o actiune angajata pentru asigurarea respectarii unui drept, un Membru va putea abilita autoritatile judiciare sa stabileasca determinari preliminare si finale, pozitive sau negative, pe baza in-formatiilor care le vor fi fost prezentate, inclusiv a plangerii sau pretentiei prezentate de catre partea lezata prin impiedicarea accesului la informatii, cu conditia de a acorda partilor posibilitatea de a fi ascultate cu privire la pretentiile sau elementele lor de proba.

Articolul 44
Injonctiuni

1. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone unei parti sa inceteze sa aduca atingere unui drept, intre altele in scopul de a impiedica introducerea in circuitele comerciale care sunt de competenta lor, a unor marfuri importate care implica o atingere a unui drept de proprietate intelectuala, imediat dupa vamuirea acestor marfuri. Membrii nu au obligatia sa actioneze astfel in ceea ce priveste un obiect protejat achizitionat sau comandat de o persoana inainte de a sti sau de a fi avut motive rezonabile sa stie ca comercializarea respectivului obiect ar antrena o atingere a unui drept de proprietate intelectuala.

2. Independent de celelalte prevederi ale prezentei parti si cu conditia de a fi respectate prevederile Partii a II-a care se refera in mod expres la utilizarea unui drept de catre puterile publice, sau de catre terti autorizati de puterile publice, fara autorizarea detinatorului acestui drept, Membrii vor putea limita masurile corective posibile contra unei astfel de utilizari la varsarea unei remuneratii in conformitate cu alineatul h) al Articolului 31. In celelalte cazuri, vor fi aplicabile masurile corective prevazute in prezenta Parte sau, in cazurile in care aceste masuri corective vor fi incompatibile cu legislatia unui Membru, vor putea fi obtinute declaratii in fata instantei si o compensatie adecvata.

Articolul 45
Daune interese
1. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone contravenientului sa verse detinatorului dreptului daune interese adecvate pentru repararea daunei pe care acesta a suferit-o prin faptul ca i-a fost incalcat dreptul de proprietate intelectuala de catre contravenientul care s-a pretat la o activitate care aduce o astfel de atingere stiind sau avand motive rezonabile sa stie acest lucru.

2. Autoritatile judiciare vor fi de asemenea abilitate sa ordone contravenientului sa plateasca detinatorului dreptului cheltuielile, care vor putea cuprinde onorariile de avocat corespunzatoare. In cazurile adecvate, Membrii vor putea autoriza autoritatile judiciare sa ordone recuperarea profiturilor si/sau plata de daune interese prestabilite chiar daca contravenientul s-a pretat la o activitate care aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala fara sa stie sau sa aiba motive rezonabile sa stie acest lucru.

Articolul 46
Alte masuri corective
Pentru a crea un mijloc de descurajare eficient contra atingerilor asupra drepturilor, autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone ca marfurile pentru care ele vor fi constatat ca aduc atingere unui drept sa fie, fara nici un fel de desdaunare, scoase din circuitele comerciale intr-un mod care sa evite sa cauzeze prejudiciu detinatorului dreptului sau, cu exceptia cazului in care acest lucru este contrar prevederilor constitutionale existente, sa fie distruse. Ele vor fi de asemenea abilitate sa ordone ca materiale si instrumente care au servit in principal la crearea sau la fabricarea marfurilor in cauza sa fie, fara nici un fel de desdaunare, scoase din circuitele comerciale intr-un mod care sa reduca la minimum riscurile unei noi atingeri. Cu ocazia examinarii unor astfel de cereri, se va tine seama de faptul ca trebuie sa existe proportionalitate intre gravitatea atingerii si masurile corective ordonate, precum si de interesele tertilor. In ceea ce priveste marfurile de marca contrafacute, simplul fapt de retragere a marcii de fabrica sau de comert aplicate in mod ilicit nu va fi suficient, cu exceptia unor circumstante exceptionale, pentru a permite introducerea marfurilor in circuitele comerciale.

Articolul 47
Dreptul de informare
Membrii vor putea dispune ca autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone con-tra-venientului, cu conditia ca o astfel de masura sa nu fie disproportionata in raport cu gravitatea atingerii, sa informeze detinatorul dreptului despre identitatea tertilor care participa la producerea si la distributia marfurilor sau serviciilor in cauza, precum si asupra circuitelor lor de distributie.

Articolul 48
Indemnizarea paratului
1. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone unei parti la cererea careia au fost luate masuri si care a utilizat abuziv procedurile destinate sa asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuala sa acorde, unei parti careia i s-a cerut in mod nejustificat sa faca sau sa nu faca ceva, o desdaunare adecvata pentru repararea daunei suferite printr-o astfel de utilizare abuziva. Autoritatile judiciare vor fi de asemenea abilitate sa ordone reclamantului sa plateasca cheltuielile paratului, care vor putea cuprinde onorariile de avocat adecvate.

2. In ceea ce priveste administrarea oricarei legi referitoare la protectia sau respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, Membrii nu vor descarca nici autoritatile, nici agentii publici de responsabilitatea lor care ii expune la masuri corective adecvate decat in cazurile in care ei vor fi actionat sau vor fi avut intentia sa actioneze cu buna credinta in cadrul administrarii respectivei legi.

Articolul 49
Proceduri administrative
In masura in care o masura corectiva civila poate fi dispusa ca urmare a unei proceduri administrative referitoare la fondul afacerii, aceste proceduri vor fi conforme unor principii echivalente in substanta cu cele care sunt enuntate in prezenta sectiune.


SECTIUNEA 3: MASURI PROVIZORII

Articolul 50
1. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone adoptarea de masuri provizorii rapide si eficiente:
a) pentru a impiedica ca un act care aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala sa fie comis si, in special, pentru a impiedica introducerea in circuitele comerciale care cad in competenta lor de marfuri, inclusiv de marfuri importate, imediat dupa vamuirea lor;
b) pentru a pastra elementele de proba pertinente referitoare la aceasta pretinsa atingere.

2. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa adopte masuri provizorii fara ca cealalta parte sa fie ascultata in cazurile in care acest lucru va fi necesar, in special atunci cand orice intarziere este de natura sa cauzeze un prejudiciu ireparabil detinatorului dreptului sau cand exista riscul demonstrabil de distrugere a elementelor de proba.

3. Autoritatile judiciare vor fi abilitate sa pretinda reclamantului sa furnizeze orice element de proba rezonabil accesibil pentru a dobandi cu suficienta certitudine convingerea ca el este detinatorul dreptului si ca s-a adus atingere dreptului sau sau ca aceasta atingere este iminenta si sa-i ordone sa depuna o cautiune sau o garantie echivalenta suficienta pentru a-l proteja pe parat si a preveni abuzurile.

4. In cazurile in care vor fi fost adoptate masuri provizorii fara ca cealalta parte sa fi fost ascultata, partile afectate vor fi avizate despre aceasta, fara intarziere, cel tarziu dupa executarea masurilor. O revizuire, inclusiv dreptul de a fi ascultat, va avea loc la cererea paratului, intr-un termen rezonabil dupa notificarea masurilor, daca acestea vor fi modificate, abrogate sau confirmate.

5. Reclamantul va putea fi tinut de catre autoritatea care va executa masurile provizorii sa furnizeze alte informatii necesare pentru iden-tificarea marfurilor respective.

6. Fara prejudiciu cu privire la prevederile paragrafului 4, masurile provizorii luate in baza paragrafelor 1 si 2 vor fi abrogate sau vor inceta sa-si produca efectele intr-un alt mod, la cererea paratului, daca o procedura legata de o decizie pe fond nu este luata intr-un termen rezonabil care va fi stabilit de autoritatea judiciara care a dispus masurile in cazul in care legislatia unui Membru permite aceasta sau, in absenta unei astfel de determinari, intr-un termen care nu va trebui sa depaseasca 20 zile lucratoare sau 31 zile calendaristice daca acest termen este mai lung.

7. In cazurile in care masurile provizorii vor fi abrogate sau vor inceta sa fie aplicabile datorita oricarei actiuni sau omisiuni a reclamantului, sau in cazurile in care se va constata ulterior ca nu a avut loc atingerea sau amenintarea cu atingere a unui drept de proprietate intelectuala, autoritatile judiciare vor fi abilitate sa ordone reclamantului, la cererea paratului, sa acorde acestuia din urma desdaunare corespunzatoare pentru repararea oricarei daune cauzate prin aceste masuri.

8. In masura in care o masura provizorie poate fi ordonata ca urmare a unor proceduri administrative, aceste proceduri vor fi conforme unor principii echivalente ca substanta cu cele enuntate in prezenta sectiune.


SECTIUNEA 4: PREVEDERI SPECIALE REFERITOARE LA MASURILE LA FRONTIERA12

Articolul 51
Suspendarea punerii in circulatie de catre autoritatile vamale
Membrii vor adopta, conform prevederilor enuntate mai jos, proceduri13 care sa permita detinatorului unui drept care are motive valabile sa banuiasca ca ar urma sa fie efectuat un import de marfuri de marca contrafacuta sau la care s-a comis piraterie asupra dreptului de autor14, sa prezinte autoritatilor administrative sau judiciare competente o cerere scrisa pentru suspendarea punerii in libera circulatie a acestor marfuri de catre autoritatile vamale. Membrii vor putea permite ca o astfel de cerere sa fie facuta in ceea ce priveste marfuri care implica alte atingeri ale unor drepturi de proprietate intelectuala, cu conditia ca prevederile enuntate in prezenta sectiune sa fie respectate. Membrii vor putea, de asemenea, sa prevada proceduri cores-pun-zatoare pentru suspendarea de catre autoritatile vamale a punerii in circulatie a marfurilor care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuala, destinate sa fie exportate in teritoriul lor.

Articolul 52
Cerere
Orice detinator de drept care declanseaza procedurile vizate la Articolul 51 va fi tinut sa furnizeze elemente de proba adecvate pentru a convinge autoritatile competente ca in baza legilor tarii de import se prezuma existenta unei atingeri asupra dreptului sau de proprietate intelectuala si sa furnizeze o descriere suficient de detaliata a marfurilor pentru ca autoritatile vamale sa le poata recunoaste cu usurinta. Autoritatile competente vor aduce la cunostinta reclamantului, intr-un termen rezonabil, daca ele au luat sau nu in considerare cererea sa si il vor informa, in cazurile in care autoritatile competente au decis, asupra duratei perioadei pentru care autoritatile vamale vor lua masuri.

Articolul 53
Cautiune sau garantie echivalenta
1. Autoritatile competente vor fi abilitate sa pretinda reclamantului sa constituie o cautiune sau o garantie echivalenta suficienta pentru a proteja pe parat si autoritatile competente si pentru a preveni abuzurile. Aceasta cautiune sau garantie echivalenta nu va descuraja in mod nejustificat recurgerea la aceste proceduri.

2. In cazurile in care, ca urmare a unei cereri prezentate in baza prezentei sectiuni, autoritatile vamale au suspendat punerea in libera circulatie a marfurilor comportand desene sau modele industriale, brevete, scheme de configuratie sau informatii nedivulgate, pe baza unei decizii care nu emana de la o autoritate judiciara sau de la o alta autoritate independenta si in care termenul prevazut la Articolul 55 a ajuns la scadenta, fara ca autoritatea abilitata in acest scop sa fi decis o masura provizorie si sub rezerva ca toate celelalte conditii cerute pentru import sa fi fost indeplinite, proprietarul, importatorul sau destinatarul acestor marfuri va avea posibilitatea sa le puna in libera circulatie in baza depunerii unei cautiuni a carei valoare va fi suficienta pentru a proteja pe detinatorul dreptului de orice atingere a dreptului sau. Varsamantul acestei cautiuni nu va prejudicia in nici un fel alte masuri corective pe care le poate obtine detinatorul dreptului, fiind inteles ca aceasta cautiune va fi restituita daca acesta nu valorifica dreptul de a actiona in justitie intr-un termen rezonabil.

Articolul 54
Aviz de suspendare
Importatorul si reclamantul vor fi avizati fara intarziere de suspendarea punerii in libera circulatie a marfurilor, decisa conform Articolului 51.

Articolul 55
Durata suspendarii
Daca, intr-un termen care nu depaseste 10 zile lucratoare dupa ce reclamantul a fost avizat de suspendare, autoritatile vamale nu au fost informate ca o procedura care sa conduca la o decizie de fond a fost deschisa de catre o parte, alta decat paratul, sau ca autoritatea cores-punzator abilitata in acest scop a luat masuri provizorii de prelungire a suspendarii punerii in libera circulatie a marfurilor, marfurile vor fi puse in libera circulatie, sub rezerva ca toate celelalte conditii fixate pentru import sau export sa fi fost indeplinite; in cazurile adecvate, acest termen va putea fi prelungit cu inca 10 zile lucratoare. Daca o procedura care sa conduca la o decizie de fond a fost angajata, o revizuire, inclusiv dreptul de a fi ascultat, va avea loc la cererea paratului in vederea luarii intr-un termen rezonabil a deciziei daca aceste masuri vor fi modificate, abrogate sau confirmate. Indiferent de cele de mai sus, in cazul in care suspendarea punerii in libera circulatie a marfurilor este executata sau mentinuta potrivit unei masuri judiciare provizorii, se vor aplica prevederile paragrafului 6 al Articolului 50.

Articolul 56
Indemnizarea importatorului si a proprietarului marfurilor
Autoritatile corespunzatoare vor fi abilitate sa ordone reclamantului sa plateasca importatorului, destinatarului si proprietarului marfurilor o desdaunare adecvata pentru repararea oricarei daune care le-a fost cauzata prin retinerea nejustificata a marfurilor sau retinerea marfurilor puse in libera circulatie conform Articolului 55.

Articolul 57
Dreptul de inspectie si de informare
Fara prejudiciu cu privire la protectia infor-matiilor confidentiale, Membrii vor abilita au-toritatile competente sa acorde detinatorului dreptului o posibilitate suficienta pentru in-spectarea oricaror marfuri retinute de catre autoritatile vamale in scopul stabilirii fun-damentului pretentiilor sale. Autoritatile com-petente vor fi, de asemenea, abilitate sa acorde importatorului o posibilitate echivalenta de a inspecta oricare din aceste marfuri. In cazurile in care va fi fost stabilita o hotarare pozitiva de fond, Membrii vor putea abilita autoritatile competente sa informeze detinatorul dreptului asupra numelor si adreselor expeditorului, importatorului si destinatarului, precum si cu privire la cantitatea marfurilor respective.

Articolul 58
Actiune din oficiu
In cazurile in care Membrii vor pretinde autoritatilor competente ca ele sa actioneze din proprie initiativa si sa suspende punerea in libera circulatie a marfurilor pentru care ele poseda prezumtii de proba ca acestea aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala:
a) autoritatile competente vor putea in orice moment sa ceara detinatorului dreptului orice informatie care le-ar putea ajuta in exercitarea acestor puteri;
b) importatorul si detinatorul dreptului vor fi avizati cu privire la suspendare in cel mai scurt timp. In cazurile in care importatorul va fi facut recurs la suspendare la autoritatile competente, suspendarea va fi supusa, mutatis mutandis, conditiilor enuntate la Articolul 55;
c) Membrii vor descarca autoritatile si agentii publici de responsabilitatea lor cu privire la masuri corective adecvate numai in cazurile in care se va fi actionat sau se va fi avut intentia sa se actioneze cu buna credinta.

Articolul 59
Masuri corective
Fara prejudiciu cu privire la celelalte drepturi de actiune pe care le are detinatorul dreptului si sub rezerva dreptului paratului de a cere revizuirea de catre o autoritate judiciara, autoritatile competente vor fi abilitate sa ordone distrugerea sau scoaterea din circuit a marfurilor care aduc atingere unui drept, conform principiilor enuntate la Articolul 46. In ceea ce priveste marfurile cu marca contrafacuta, autoritatile nu vor permite reexportul marfurilor in starea respectiva, nici nu le vor supune unui alt regim vamal, decat in circumstante exceptionale.

Articolul 60
Importuri de minimis
Membrii vor putea excepta de la aplicarea prevederilor precedente marfurile cu caracter comercial continute in cantitati mici in bagajele personale ale calatorilor sau expediate in colete mici.


SECTIUNEA 5: PROCEDURI PENALE

Articolul 61
Membrii vor prevedea proceduri penale si sanctiuni aplicabile cel putin pentru actele deli-berate de contrafacere a marcilor de fabrica sau de comert sau de piraterie care aduc atingere unui drept de autor, comise la scara comerciala. Sanctiunile vor include inchisoare si/sau amenzi suficiente pentru a fi descurajatoare si vor fi la un nivel comparativ cu cele aplicate unor delicte grave similare. In cazurile adecvate, sanctiunile posibile vor include si sechestrarea, confiscarea si distrugerea marfurilor in cauza, precum si a tuturor materialelor si instrumentelor care au servit direct la comiterea delictului. Membrii vor putea prevedea proceduri penale si sanctiuni aplicabile celorlalte acte care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuala, in special atunci cand acestea sunt comise in mod deliberat la scara comerciala.






SERVICII | ECHIPA | ASISTENTA JURIDICA | BURSA DE MARCI SI INVENTII | CONTACTATI-NE